Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

To Φρέαρ της Αβύσσου: Ενας Έλληνας Αντιστέκεται;

To τελευταίο διάστημα μένω εμβρόντητος κάθε φορά που το δημοσιογραφικό συγκρότημα Λαμπράκη βγάζει τον σωτήρη δανέζη να πει τα "διεθνή" και η σιωπή του καναλιού σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού είναι εκκωφαντική. Φυσικά κανένα δελτίο στα ελληνικά κανάλια δεν πάει για Πούλιτζερ με τόσους νταήδες της bp να το παίζουν τοποτηρητές των παραλιών εκδιώχνοντας σχεδόν κάθε δημοσιογράφο που ξεπερνάει την περίμετρο (παρεπιπτόντως δεν υπάρχει πλέον σαφώς καθορισμένη "περίμετρος") και ούτε καν η δημόσια τηλεόραση δεν προσφέρει πραγματικά κοινωφελείς ανταποκρίσεις που την πληρώνουμε κιόλας. Θα μου πείτε, ο οργανισμός λαμπράκη είναι ο ορισμός του mainstream media, ειδικά τώρα που μας κατσικώθηκε ο Παπανδρέου και μας "σώνει" κάθε μέρα απ'τη χρεοκοπία, άρα είναι θεωρητικά το πρώτο από τα media εκείνα που θα προχωρούσαν σε ένοχη συμφωνία σιωπής αν φυσικά κάτι τέτοιο ήταν επιθυμητό ή ζητείτο από παράγοντες του εξωτερικού. Και φυσικά μονάχα αν εγώ ήμουν συνομωσιολόγος, πράγμα που δεν είμαι, τουλάχιστον στο βαθμό που δεν είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης στην περίφημη δήλωσή του της 27ης Απριλίου 2010. 

Τα πράγματα πάντως είναι όντως ανησυχητικά και η μόλυνση των υδάτων από τη μάζα υλικού που αναδύεται από τα έγκατα της γης φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει και στις βόρειες ακτές της Ευρώπης μέσω του Golf Stream. Αυτό το τελευταίο, σε περίπτωση που η διαρροή δεν σταματήσει ή τουλάχιστον ριζικά περιοριστεί, θα γίνει είτε το θέλουμε είτε όχι. Είτε αγαπάμε τους αμερικάνους, είτε τους θεωρούμε δολοφόνους των λαών, είτε είμαστε οικολογικά αφυπνισμένοι είτε όχι, είναι μία επερχόμενη καταστροφή που θα έχει συνέπειες και στο ζήτημα του επισιτισμου στον αμερικάνικο νότο, χωρίς όμως να δημιουργήσει δυσαναπλήρωτο κενό στην εφοδιαστική αλυσίδα αφού η αμερική είναι μια χώρα που βλέπει σε δύο ωκεανούς και με μεγάλη ενδοχώρα πλούσια σε καλλιέργειες. Τα χειρότερα όμως βρίσκονται ήδη προ των πυλών εκεί, και σε δεκαοχτώ μήνες -όπως υποστηρίζουν κάποιοι- θα διασχίσουν και τον Ατλαντικό. Θα αγγίξουν την Ευρώπη. 
Κι αυτά όλα εάν η διαρροή δεν σταματήσει.

Περιδιαβαίνοντας το ίντερνετ, βρήκα έναν έλληνα που αντιστέκεται. Κάποιον που το όνομά του θυμίζει τη χώρα μας αν και ο ίδιος μπορεί να μην υπήρξε ποτέ έλληνας. Που υποστηρίζει ότι δεν θα σταματήσει αυτή η διαρροή. Και που ηγείται της δικαστικής προσπάθειας για να λογοδοτήσει η BP. Ένα διαπρεπή δικηγόρο που γεννήθηκε Αμερικάνος και αντιπροσωπεύει μία εκδοχή της Αμερικής που στις μέρες μας τείνει να εκλείψει. Αλλά και μία εκδοχή του ελληνικού πνεύματος που φοβάμαι ότι στην Ελλάδα τείνει να εκλείψει και αυτό.

Πατήστε εδώ για να δείτε.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου