Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Μια Επιστολή Nτοκουμέντο (μελέτη περιπτώσεως για το ενδεχόμενο επισιτιστικού προβλήματος σε περίπτωση γενικής στάσης πληρωμών)

Κυρία Υπουργέ, 

Εκπροσωπούμε τους προβατοτρόφους του Ν. Κιλκίς. Γνωρίζετε ότι είμαστε οι μόνοι Έλληνες που δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο. Ποτέ δεν μπορούμε να απολαύσουμε την ευχαρίστηση της άδειας ή της αργίας. Για 8 μήνες το χρόνο κάνουμε κάθε μέρα 6-8 ώρες υπερωρίες και το κυριότερο η εργασία μας είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη. 
Δυστυχώς για εμάς δεν έχουμε χρόνο για να κλείσουμε τα Τέμπη και να εκβιάσουμε το Κράτος, όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες που βολεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια (όσοι βολεύτηκαν). Τα τελευταία χρόνια δεν κυβερνούσαν οι Υπουργοί, παρά μόνο οι συντεχνίες, τα κομματικά συμφέροντα και οι ίντριγκες μεταξύ πολιτικής και συνδικαλιστικής ηγεσίας. 
Οι προηγούμενοι Υπουργοί Γεωργίας απότυχαν παταγωδώς στο καθήκον τους και από Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων κατάντησε Υπουργείο Αγροτικής Υπανάπτυξης και Έλλειψης Τροφίμων. 
Καταντήσαμε η Ελλάδα που είναι «γη της επαγγελίας» για αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή να εισάγει για τον λαό της σκόρδα, πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, φακές, 82% μοσχαρίσιο κρέας, 50% περίπου γαλακτοκομικά προϊόντα και πρώτες ύλες. 
Το κόστος σε συνάλλαγμα για τα ζωοκομικά προϊόντα είναι μεγαλύτερο από αυτό των καυσίμων και την κρίσιμη για εμάς 10ετία 2004-2013, που όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έτρεξαν την αγροτική αναδιοργάνωση και ανάπτυξη, εμείς τα χρήματα για ανάπτυξη τα κάναμε ταμείο ανεργίας για τους αγρότες και τα δώσαμε στην κατανάλωση εις δόξαν των συνδικαλιστών. 
Μοιράσαμε τα χρήματα για μια ολόκληρη 10ετία με «ιστορικά» στοιχεία και κυρίως όπως βολεύει τους μεγαλοεισαγωγείς λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, γαλακτοκομικών και ιδίως τους διαπλεκόμενους αγροτοσυνδικαλιστές των Τεμπών και έτσι καταντήσαμε να εισάγουμε τα πάντα με δανεικά χρήματα, φθάνοντας εδώ που φθάσαμε. 
Το χειρότερο είναι ότι μετά από μια 10ετία ραθυμίας, πώς θα ξαναβγάλουμε τον αγρότη να δουλέψει 365, όταν μια χώρα εισάγει 10 και εξάγει 2 προϊόντα. Είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία. Πρέπει άμεσα να παράγουμε εμείς οι Έλληνες αυτά που εισάγουμε. Βεβαίως είναι αδύνατον να παράγουμε αεροπλάνα, τανκς, αυτοκίνητα είναι όμως πολύ εύκολο να παράγουμε άμεσα ζωοκομικά προϊόντα, που οι εισαγωγές τους αυξάνουν καθημερινά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και αυξάνοντας συνεπώς τον εθνικό δανεισμό. 
Η μόνη ελπίδα, για να βελτιωθεί η πραγματική οικονομία, που για την Ελλάδα κυρίως είναι ο τουρισμός και η κτηνοτροφία, είναι η υπόσχεση που μας έδωσε ο Πρωθυπουργός. 
Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είναι η δική σας αρμοδιότητα. Η ευθύνη σας κα. Υπουργέ είναι πολύ μεγάλη, είστε η σημαντικότερη Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, διότι η αρχή της ανάκαμψης είναι στα χέρια σας και είναι δύσκολη - πολύ εύκολη υπόθεση, αρκεί να αλλάξετε γραμμή πλεύσης σε σχέση με τους προκατόχους σας Υπουργούς, οι οποίοι λειτούργησαν πολεμικά εναντίον μας, μάλιστα με χαρακτηριστικό φανατισμό και με μετωπική και ολοκληρωτική πολεμική.

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα μείωσης κόστους παραγωγής και εξοικονόμησης πόρων. 
Παράδειγμα 1: Για μια 10ετία η γεωργική παραγωγή που απευθυνόταν στην κτηνοτροφία έμεινε εκτός ΟΣΔΕ. Εάν αυτή έπαιρνε τα 155 ευρώ του βάμβακος τότε το κόστος των ζωοκομικών προϊόντων θα μειωνόταν τουλάχιστον κατά 40 %. Φαντάζεστε τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο μας και την εθνική οικονομία! 
Παράδειγμα 2: Η φυτική παραγωγή είναι ασφαλισμένη για πραγματικές ή εικονικές ζημίες, η κτηνοτροφική παραγωγή είναι ανασφάλιστη. Αντιλαμβάνεστε τις οικονομικές συνέπειες και την κακή ψυχολογία που επικρατεί στους νέους κτηνοτρόφους! 
Παράδειγμα 3: Μέσα σε μια μέρα προηγούμενος Υπουργός Γεωργίας αύξησε το κόστος των αδειών για τους στάβλους πάνω από 100%. Δηλαδή οι οικοδομικές άδειες που στοίχιζαν 7.000 ευρώ έγιναν περίπου 20.000 ευρώ, 25 τόνοι γάλα για μία άδεια και για την αμοιβή των μηχανικών, νομικών, ταμείου μηχανικών, ταμείου συμβολαιογράφων κτλ. Αυτά δεν συμβαίνουν σε καμιά χώρα της Ε.Ε. μόνο στην Ελλάδα. 
Λάβαμε γνώση τη μελέτη που έκανε ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν την υιοθετείτε όταν μάλιστα δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, όταν αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και μειώνεται το δημόσιο χρέος, αυξάνοντας τον εθνικό πλούτο και υπηρετώντας το περιβάλλον. 
Όποιος διαφωνεί με την πρόταση αυτή ας τεκμηριώσει τα επιχειρήματα του και μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση ειδάλλως υιοθετήστε την για το καλό των παιδιών μας, της οικονομίας και Εσάς της ιδίας.

Δύο δείκτες θα κρίνουν την θητεία σας, πόσο θα μειώσετε την σπατάλη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου σας και πόσο θα συμβάλλετε στον Εθνικό Δείκτη που λέγατε έλλειμμα Εμπορικού ισοζυγίου. 
Οι προηγούμενοι αντίστοιχοι Υπουργοί τα έκαναν θάλασσα, οι ίδιοι βέβαια κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό χωρίς αιδώ. Αλλά τα παιδιά μας το πληρώνουν και θα το πληρώσουν ακριβά. Τα παιδιά του κοσμάκη βεβαίως διότι καμιά 300 παιδιά του κλάδου σας τα βολέψατε στη Βουλή με 16 μισθούς, όταν οι προσλήψεις σταμάτησαν και οι απολύσεις πάνε σύννεφο. Αυτά δεν είναι καλά σημάδια, μην λησμονείτε τι λέει ο λαός «οργή λαού οργή Θεού», μην ξεχνάτε την «ανησυχητική ησυχία» του Αλή Πασά, φοβόμαστε ότι εκεί βρισκόμαστε σήμερα.

Εμείς κα. Υπουργέ έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε για το δικό μας, για το δικό σας και βέβαια για το καλό των παιδιών μας, για αυτό προτείνουμε τα παρακάτω. 
Προτάσεις- Αιτήματα 
1) Σταματήστε την μετωπική πολιτική εναντίον του κλάδου μας, θέλουμε ίση μεταχείριση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και με όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας μας. 
2) Εξετάστε την μελέτη του ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. για την ανάπτυξη του κλάδου μας. Τεκμηριώστε τις αντιρρήσεις σας ειδάλλως υιοθετήστε την άμεσα. 
3) Δώστε προσωρινή άδεια σε όλες τις υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες της περιφέρειας, μέχρις ότου τακτοποιήσετε το θέμα: δάση - δασικές εκτάσεις – χορτολειβαδικές εκτάσεις (γιατί στις χορτολειβαδικές εκτάσεις που είναι βοσκότοποι δεν δίνεται άδεια για στάβλο;) και μέχρις ότου τακτοποιήσετε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και αδειοδοτήσετε ανά περιοχή τις προϋποθέσεις για να κτίσουμε τους στάβλους μας. 
4) Δώστε προτεραιότητα ή τουλάχιστον ίση μεταχείριση στην πληρωμή των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μεταξύ καλλιεργητών και κτηνοτρόφων. 
5) Δώστε άμεσα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου για να προμηθευτούμε τις ζωοτροφές τώρα που παράγονται και είναι φθηνότερες κατά 20-30% σε σχέση με τον Δεκέμβριο μήνα και λόγω ότι η οικονομική μας κατάσταση από τον μετωπικό πόλεμο είναι άθλια ή τουλάχιστον δώστε μας τα 15.000 ευρώ που πήραν όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας. Γιατί εμείς τα στερηθήκαμε; Γιατί μόνο για εμάς δεν υπάρχουν χρήματα; 
6) Άμεσα αποφασίστε ίση μεταχείριση στην ασφάλεια της κτηνοτροφικής με την γεωργική παραγωγή χωρίς να επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό: κατανείμετε τα διαθέσιμα χρήματα αναλογικά του συνολικού κόστους. 
7) Το πρόγραμμα εξυγίανσης του ζωικού πληθυσμού εδώ και πολλά χρόνια ξέφυγε του σκοπού του. Εξυγίανση μηδέν, δαπάνες πολλές. Δώστε άμεσα εντολή ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. να συμμετέχει στην όλη διαδικασία υποστηρικτικά. Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια με ότι καταπιάστηκε ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. τα κατάφερε. Εκτιμούμε βάσιμα ότι θα περισσέψουν αρκετά χρήματα που μπορούν να πάνε στην ασφάλεια της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Τελειώνοντας κα. Υπουργέ, θέλουμε να τονίσουμε ότι κρίνεστε καθημερινά από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομίας και από τον ελληνικό λαό στο κατά πόσο θα βελτιώσετε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου σας και στο κατά πόσο θα βοηθήσετε στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι σε κάθε θετική απόφαση θα είμαστε μαζί σας για το καλό όλων μας, εδώ που φτάσαμε είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
Ολιγωρίες ή σκοπιμότητες αγγίζουν τα όρια ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. Με αυτό το μέτρο θα κριθούμε όλοι μας. Απωλέσαμε ήδη μέρος της Εθνικής μας κυριαρχίας. Ας συνετιστούμε πριν χαθεί εντελώς ο έλεγχος και ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η εξαθλίωση και η πολυετής ύφεση είναι πισωγύρισμα στα μεταπολεμικά χρόνια που εσείς λόγο ηλικίας δεν τα ζήσατε. Οφείλουμε τρία πράγματα, ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία, ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία και ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το εθνικό στοίχημα και το μέτρο κρίσεως για όλους μας ανάλογα του πόστου μας. 

Με τιμή 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 
Γεν. Γραμ. Αιγοπροβατοτρόφων Ν. Κιλκίς
vioannidis@mycosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου